Ramazan Ayı bayram 9 günlük tatil derken kilolar hızla vücuda yerleşmeye başladı. Kontrolsüz ve düzensiz yenilen yemekler bayramda ikram edilen tatlılarla birlikte tatilde açık büfe de eklenince kilo alımı kaçınılmaz oldu. Her şey olup bitince kilo verme düşüncesi ile erteleme arasında gidip gelmek size sadece vakit kaybettirecek ve kilo vermeyi daha da zorlaştıracaktır. Ramazan süresince tüm gün aç olan metabolizmanız yavaşlamıştır ve daha da özen gösterilmeye ihtiyacı vardır. Halen diyetisyene gitmeye çekiniyorsanız bu önerilere kulak veriniz!
Aldığınız kilolardan hemem kurtulmak için hızlı kilo verdiren çok düşük kalorili şok diyetlerden uzak durunuz. 35-40 günde aldığınız kiloları 3-5 günde vermeyi düşünmeyiniz. Bu diyetler hem yağları eritmiyor hem de su ve kas kaybına yol açıyor. Kas kaybı sonucu metabolizma yavaşlar. Verilen kilolar hızla geri alınmaya başlar ve daha sonra vermesi çok zor olur.
Ramazan boyunca öğünlerin azalması ve uzun süren açlıklardan dolayı metabolizma yavaşlamıştır. Mutlaka kahvaltı ile güne başlanmalıdır. Erken saatte yapılan kahvaltı metabolizmanızı da erkenden başlamasına yardımcı olacaktır. Sabah kalkınca içilen 2 bardak su; hem metabolizmayı hızlandırır hem de bağırsak hareketlerini arttırır. Kahvaltının yanında tüketilen maydanoz roka nane marul vb. gibi yeşillikler gün boyu zinde tutar midenizi uzun süre tok kalmasını sağlar ve ödem atmanıza yardımcı olur. Gün boyunca öğün atlanmamalıdır. Uzun süre açlık kilo verdirmez aksine kan şekeri düşer ve vücut fonksiyonları normal çalışması için yediklerinizi depolamaya başlar. Azar azar sık sık beslenmek metabolizmayı hareketlendirecektir. Öğle ve akşam yemeklerini hafif olmasını tercih ediniz. Yemeklerin yağ ve tuz oranını azaltıp baharatla zenginleştirebilirsiniz. Yemeklerin yanında soğuk ayran cacık sıcak havalarda iyi gelecektir. Sebze yemeklerini kişi başına 1 yemek kaşığı zeytin yağı gelecek şekilde ayarlanmalıdır. Etlere ekstra yağ eklemenize gerek yoktur. Kızartma kavurma yerine buğlama haşlama fırınlama şeklinde pişirme teknikleri kullanmaya özen gösteriniz.Yoğun iş temposunda ara öğüne çıkacak vaktiniz yoksa çekmecenizde taze ya da kuru meyve ceviz badem fındık leblebi gibi besinler sizin metabolizmanızı çalıştırmaya yardımcı olacaktır. Özellikle ikindi yapılan ara öğünler akşam yemeğinde erken doymanızı sağlar.
Gece yapılan atıştırmaları vücut daha zor yakar ve yediklerinizin yağa dönüşme ihtimali yüksektir. Fiziksel aktivitenin en az olduğu gece saatlerinde atıştırma yapılmamasına özen gösterilmelidir. Rafine ürünlerden (bisküvi gofret şekerli ürünler gazlı-asitli içecekler hazır meyve suları vb.) uzak durunuz. Yatmadan 2 saat öncesine kadar enerjisi düşük besinlere yer vermek daha doğru olacaktır. Yazın en çok tercih edilen tatlısı dondurmaya da dikkat edilmelidir. 3 top dondurma 2 porsiyon meyve ve 1 porsiyon süt/yoğurda eş değer olduğuna unutulmamalıdır.
Haftanın 3-4 günü en az 30-40 dakika tempolu yürüyüş yapmaya çalışınız. Özellikle kadınlarda osteoporoz riskini azaltır. Kaslarınızı egzersizi ile korumanız ve artırmanız ilerleyen yaşlarda kas kaybına dayalı metabolizma yavaşlamasını ve su kaybını azaltır. Fazla olan yağ kitlesinin vücuttan uzaklaşmasını sağlar. Ayrıca egzersiz ile doğal bir morfin olup size mutluluk verecek olan endorfin hormonu da salınır.
Eğer kendinize güvenemiyorsanız profesyonel destek almayı ertelemeyiniz!