Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Çocuklarda Obezite; Nasıl Olur Ve Nasıl Önlenebilir?

Oluşturulma tarihi: 27.01.2025 23:08    Güncellendi: 27.01.2025 23:08

Çocukluk çağı büyüme ve gelişmenin devam ettiği dönemdir. Ergenlik dönemi ise fiziksel ruhsal ve sosyal yönden hızlı büyüme gelişme ve olgunlaşma süreçleriyle çocukluktan yetişkinliğe geçiş dönemidir. Bu süreçte yeterli ve dengeli beslenme büyük önem taşımaktadır. Sağlıklı beslenme çocuk ve ergenlerde optimal sağlığı büyümeyi ve entelektüel gelişmeyi geliştirir; demir yetersizliği anemisi yeme davranışı bozuklukları diş çürükleri gibi sağlık sorunlarını önler; koroner kalp hastalıkları obezite kanser gibi uzun dönemde oluşan ileri yaşta ortaya çıkan sağlık sorunlarının önüne geçer. 

Doğumdan ergen döneme kadar olan büyüme ve gelişme oldukça karışık bir süreçtir. Genetik ve çevresel faktörler cinsiyet bazı hastalıklar ve beslenme bu süreci etkiler . Çocuklaın büyümelerinin devam ettiği bu dönemde besin öğesi gereksinimleri erişkinlerden çok farklıdır . Çocuklarda büyüme süreci önemli miktarda enerji ve yeni dokuların yapımı için daha fazla miktarda protein yeterli miktarda mineral ve vitamin alımını gerektirmektedir. Tüm enerji ve besin öğelerinin yeterli ve dengeli karşılanabilmesi için 6-12 yaş grubu çocukların tüketmeleri gereken besinlerin iyi kaliteli ve yeterli miktarlarda olması önem taşımaktadır . Çalışmalar bu çağdaki çocukların yeterli ve dengeli beslenmelerinin sağlıklı büyüme ve gelişmeleri yanında başarılı olmalarında da rol oynadığını göstermektedir . Okula başlamadan önce iyi beslenen ve iyi alışkanlıklar kazandırılmış çocuğun beslenmesinde bu dönemde önemli sorunlar çıkmaz . Genellikle çocuklar okul öncesi dönemde ebeveynlerinin beslenme alışkanlıklarını örnek almaktadırlar. Ancak bu dönemde kazanılan yanlış beslenme alışkanlıklarından kurtulmak kolay olmamaktadır . 

Obezite ciddi yaygın ve hızlı büyüyen bir sağlık sorunudur. Çocukluk çağında görülen obezitenin nedeni nadiren hormonal endokrin problemler iken çoğu zaman fazla ve abur cubur yeme ile fiziksel aktivite azlığıdır. 

Obezite kan yağlarının ve kolesterolün yükselmesi (hiperlipidemi hiperkolesterolemi) kalp hastalıkları şeker hastalığı (diyabet) gibi bazı hastalıklara zemin hazırladığı için tedavi edilmelidir. Çocukluk çağı obezitesinin erişkin dönemde de devam edebileceği bilindiği için çocukluklarda görülen obezite kesinlikle atlanmamalıdır. Çocukların okula giderken servis araçlarını kullanmaları televizyon ve bilgisayar başında fazla zaman harcamaları aktivitelerinin oldukça azalmasına neden olmaktadır. Böylece okul çocuklarında alınan enerji harcanandan daha fazla olmakta ve obezitenin gelişmesi kolaylaşmaktadır.Yapılan bir çok çalışma obezitenin önlenmesinde başarılı olabilmek için çocuklara sağlıklı beslenme ve düzenli fiziksel aktivite alışkanlığının kazandırılması ailelerin ve okul öğretmenlerinin bilinçlendirilmesini önermektedir. 

Obezitenin beslenme tedavisinde okul çocuklarının günlük enerji ve besin öğesi gereksinimleri bazal metabolizma hızları vücut ağırlığı boy uzunluğu yaş cinsiyet fiziksel aktivite göz önüne alınarak hesaplanmalı ve bireye özgü beslenme programları hazırlanmalıdır. Bu yaş grubundaki çocuklara 5-6 öğün gibi sık beslenme önerilmektedir. Çocuklarda yapılan aşırı kısıtlamalar büyüme ve gelişmeyi olumsuz yönde etkileyip B grubu vitaminler kalsiyum demir gibi bazı besin öğesi yetersizliklerine neden olabilir. Okul çocuklarının özellikle okulda tüketmeleri için çikolata gofret şeker yaş pasta şekerli kolalı içecekler yağlı besinler kızartmalar yerine fındık n badem gibi yağlı tohumlar taze ve kuru meyve gereksinimleri kadar süt yoğurt ayran peynir ekmek önerilebilir .