Bayramları aile bireylerinin yakınların dostların biraraya geldiği güzel mi güzel geniş sofraların kurulduğu sevginin mutluluğun göstergesi olan özel günler olarak biliriz.Bu özel ve güzel günlerde tatlılar çikolatalar şekerlemeler ve çoğu zaman hamur işlerinden zengin sofralar eşlik etmektedir bizlere .Özellikle kurban bayramında bunların yanı sıra kırmızı et tüketiminin miktarı ve sıklığı artmaktadır.Bu güzel günlerin tadını kaçırmamak adına kronik hastalıklara sahip (kalp-damar hastaları diyabet hastaları hipertansiyon hastaları ve böbrek hastaları ) ve yüksek risk grubunda bulunan bireyler daha dikkatli olmalıdır.
Dikkat edilmesi gereken önemli noktalar
Etler sindirimi zor besinlerdir. Yeni kesilmiş hayvanların etlerinde sertlik hem pişirmede hem de sindirimde zorluğa yol açar. Bu nedenle özellikle mide- bağırsak hastalığı olan kişiler kurban etlerini hemen tüketmemeli buzdolabında birkaç gün beklettikten sonra haşlama veya ızgarada pişirme yöntemiyle pişirerek tüketmelidir.
Etler çok iyi bir protein kaynağıdır.Demir çinko fosfor magnezyum mineralleri ile B12 B6 B1 ve A vitaminleri içermelerine rağmen C ve E vitaminlerini içermezler.Bu nedenle etlerin sebzelerle birlikte pişirilmesi veya etlerin yanında sebzelerin bol limonlu salataların tüketilmesi sağlıklı ve dengeli beslenme için çok önemlidir.Özellikle C vitamininden zengin salatalar/ taze sıkılmış meyve suları etin içerisindeki demirin emilimini arttırmaktadır.
Etleri pişirme yöntemi haşlama veya ızgara olmalı ve pişirme sırasında yağ ilavesi yapılmamalıdır.Hayvanın iç yağları yemeklere lezzet vermek amacıyla kullanılmamalı.Etin yağsız kısmının bile yağ oranı ortalama %20 dir.Yağlı etlerin doymuş yağ ve kolesterol içerikleri çok yüksektir.Özellikle kalp damar hastaları için büyük risk oluşturmaktadır.
Etler mangal yapılacaksa; kömürleşecek şekilde kızartılmaması gerekir. Izgara yöntemi kullanılırken etin yanmasını önlemek için et ile ateş arasında 15 cm kadar bir uzaklık olmasına dikkat edilmelidir.
Günlük (2-2.5 lt) su tüketimine dikkat edilmelidir.
Gidilen bayram ziyaretlerinde çok fazla çay kahve tüketiminden kaçınılmalıdır.Meyve suları yerine açık çay veya bitki çayları ; hamur tatlıları ve çikolata yerine sütlü tatlılar ve taze meyveler tercih edilmelidir.
Kurban etleri nasıl saklanmalı ?
Etler büyük parçalar yerine tek seferde kullanılacak kadar küçük miktarlarda buzdolabı poşetine koyularak buzdolabının buzluk kısmında veya derin dondurucuda saklanmalıdır. Bu şekilde hazırlanan etler buzlukta (-2 derecede ) birkaç hafta saklanırken derin dondurucuda (–18 derecede 3 ay )daha uzun süre saklanabilir.
Dondurulan etler buzdolabının alt bölmesinde bekletilerek çözdürülmeli;çözdürüldükten sonra hemen pişirilmeli tekrardan dondurma işlemi yapılmamalıdır.
Bayram gününün kahvaltısı
Geleneksel olarak kurban etiyle kahvaltı yapmak ülkemizde çok yaygındır ama bayram sabahı için uygun bir alternatif değildir.Sindirim açısından sıkıntılar oluşturmaktadır.
Bayram sabahı kahvaltı sofrasında peynir çeşitleri bol miktarda domates salatalık ve yeşilliklerden oluşan söğüş sebzeler haşlanmış yumurta veya sebzeli omlet süt tahıllı ekmek tam buğday ekmek veya çavdar ekmeğini bulundurmak daha sağlıklı bir alternatif olacaktır.
Her zaman olduğu gibi bayramda da yeterli ve dengeli beslenme ilkelerinden şaşmadan sağlıkla mutlu bir bayram geçirmenizi diliyorum.