Gün içinde vücudumuzda değişik saatlerde farklı enzim ve hormonlar salgılanır bunlara bağlı olarak metabolizmamızın daha hızlı ve daha yavaş çalıştığı dönemleri olur. Biyolojik saat olarak isimlendirilen vücudun doğal ritmi (sirkadiyen) uygun bir beslenme tarzı seçersek vücudumuzu zorlamamış oluruz. Vücudumuz gün ışığına bağlı olarak gündüz daha aktif olmaya gece ise organların onarımı için dinlenmeye uygun bir ritimle hareket eder
Sabah saatlerinde metabolizma oldukça hızlı çalışır kortizol hormonun salgılanması ile birlikte organizma uyanır adrenalin tiroid hormonları sabah saatlerinde yükselir. Vücudun enerjiye ihtiyacı olduğu bu sabah saatlerinde güne iyi bir kahvaltıyla başlamak önem kazanır.
Öğlen saatlerinde ise sindirimi için daha uzun süreye ihtiyaç olduğu için gündüz saatlerinde hazımsızlığa neden olmayacak daha uzun süre tok tutan proteinli besinleri tüketmek daha doğru olur.
Saat 15.00 doğru ise vücut yine sabah ki kadar olmasa da yüksek performansına ulaşır.
Akşamüstüne doğru (16.00) kan şekerinde hafif bir düşüş olur enerji toplamak için taze meyve ile süt/ yoğurt veya kuru meyve(kayısı kuru üzüm kuru erik gibi)yanına ceviz fındık badem gibi yağlı tohumlar veya grisini ve ayran ile kombine edeceğiniz bir ara öğün için en uygun zamandır.
Saat 17.00 ile 18.00 arası mutluluk saatleridir serotonin salgısı artar vücut ısısının en fazla olduğu saatlerdir spor yapmak içinde bu saatleri seçebilirsiniz.
Akşam saatlerinde ise metabolizma yavaşlamaya başlar.18.00-19.00 arası akşam yemeği için uygun bir saattir. Vücudumuz akşam saatlerinde yediklerimizi depolamaya müsait olduğu için akşam yemeğinde karbonhidrat ve yağ içeriği yüksek besinlerden kaçınılmasında fayda vardır.
Vücut 21.00 den sonra dinlenmeye ve uykuya hazırlanır.Stres hormonlarının salgılanması sindirim sistemi yavaşlar idrar atımı azalır tansiyon ve nabız değerleri vücut ısısı düşme eğilimine girer.
Rahat bir uyku ve melatonin salgılanması için karanlık serin sessiz ve sakin bir ortam gerekir vücut uykuya hazırdır.
Melatonin Hormonun temel görevi vücudun biyolojik saatini koruyup ritmini ayarlamasıdır. Melatonin kişiden kişiye değişse de yaklaşık olarak 23:00 ile 05:00 saatleri arasında salgılanan bir hormondur ışığa duyarlıdır karanlıkta ise yoğun biçimde salgılandığı tespit edilmiştir.
Gece ise büyüme hormonu faaliyeti artmaya başlar.Büyüme hormonu hücrelerin kendini yenilemesi onarılması için önemlidir ayrıca yağları eritip kasları gelişmesinde etkili olur..
Uykunun başlangıcında büyüme hormonu salgısı maksimum düzeye çıkar. Yaşın ilerlemesiyle büyüme hormonu salgısı azalır
Uykuda ise nabız tansiyon ve vücut ısısı düşer vücut dinlenir kendini onarır ve ertesi güne hazırlanır..