Doğrudan yağ yakımını sağlayan bir besin yoktur tek tip beslenme bu nedenle önerilemez. Sadece bazı besinler içeriğindeki maddelerle yağ yakımını destekler. Beslenmenizde yağ yakımını destekleyen besinlerin bulunması kilo vermenizi hızlandırır.
Günde 4-6 öğün şeklinde beslenmeye çalışın. Aralıklı beslenerek kan şekeri seviyenizi dengede tutarken aynı zamanda metabolizmanızı hızlandırabilirsiniz.
Yapılan araştırmalar düzenli ve aynı saatte yapılan proteinden zengin kahvaltıların yağ yakımını artırdığını göstermektedir. Güne mutlaka kahvaltı ile başlayın. Herhangi bir sağlık probleminiz yoksa sabahları az yağlı beyaz peynir ya da haşlanmış yumurtayı sofranızdan eksik etmeyin.
Glisemik indeksi yüksek ve işlenmiş gıdalar vücutta hemen yağ olarak depolanır; basit şeker içeren gıdalar ( hazır meyve suları gazlı içecekler kek pasta kurabiye vb) paketli yiyecekler ( şeker içeriği olan tüm paketli gıdalar bisküvi çikolata) rafine edilmiş tahıllar ( pirinç erişte beyaz un vb) vücutta yağlanmayı artırır. Mümkün olduğu sürece bu besinlerde uzak durun.
Sağlıklı yağ içeren besinler tüketin. Yağlı besinlerin kilo artışına neden olduğuyla ilgili yanlış bir algı vardır. Krema mayonez kızartmalar cips gibi yağ içerikli besinler elbette kilo artışına sebep olur. Ancak omega-3 ve omega-9’dan zengin besinlere beslenmenizde yer vermeniz yağ yakımınıza yardımcı olacaktır; balık ceviz badem zeytinyağı keten tohumu gibi kaliteli yağları içeren besinler yağ yakımını destekleyecektir en önemli nokta ise porsiyon kontrolü zeytinyağı dahi olsa 1 gram yağ 9 kalori içerir günlük almanız gereken kaloriye uygun miktarlarda tercih edin.
Doğru bir egzersiz programıyla beslenme programınızı destekleyebilir hedefinize daha kısa sürede ulaşabilirsiniz. Yağ yakımı için özelikle kardio egzersiz önerilir. Kardio size kalori harcatan su atmanızı sağlayan ve metabolizmanızı artıran aktivitelerdir. En önemli özelliği ise sporu bıraktığınızda bile ilerleyen saatlerde metabolizmanız çalışmaya devam edecek ve yağ yakımınız da devam edecektir.
Yağ yakımını destekleyici besinler;
Tarçın
Keten Tohumu
Hindistan cevizi yağı
Zencefil
Yeşil çay
Kahve
Elma Sirkesi
Çiğ badem/Çiğ Fındık
Yağsız süt ürünleri
Ispanak ve diğer yeşil yapraklı sebzeler
Brüksel lahanası ve beyaz / kırmızı lahana
Balkabağı
Nar Ananas Kırmızı Meyveler Kivi Greyfurt
Limon