Aşure Hicri takvimin ilk ayı Muharrem ayının onuncu günü yapılan tatlı. İslam kültüründe önemli bir yeri ve kıymeti olan Muharrem ayının onuncu günü Nuh Büyük Tufan 'dan sonra karaya ayak bastığında elinde kalan son malzemelerle bu tatlıyı yapmıştır.
Aşurenin belirli bir tarifi yoktur. Bölgeler arasında farklıklar göstermektedir. Ancak geleneksel olarak en az 7 maddeden oluşması gerektiği söylenir. Temel olarak su buğday pirinç nohut fasulye toz şeker içerir. Süsleme amacı ile ceviz çam fıstığı badem nar susam ve tarçın gibi kuruyemiş meyve ve baharatlar kullanılır.
Aşure sevgi ikramıdır. Aşure geleneği; paylaşmanın dayanışmanın birlikteliğin ve sevginin ifadesi bolluk ve bereketin simgesidir. Asırlardır eski gelenek devam ediyor. Ocaklarda Aşure kaynatılıyor. Aşure içeriğinde birçok maddeyi birçok tahılı birçok bitkiyi birleştiriyor. Dolayısyla makro ve mikro besin öğeleri açısından oldukça zengin bir tatlı. B C E vitaminleri; fosfor demir çinko mineralleri açısından oldukça zengindir. Bol posa içeriği ile bağırsak çalışmasını ve sağlığını korumada etkilidir.Aynı zamanda posa içeri kalp ve damar sağlığının korunmasında önemli rol oynar.Kuru fasulye nohut protein çinko kalsiyum ve demir mineralleri bakımından zengindir.
Süslemek ve lezzeti arttırmak için kullandığımız fındık ceviz gibi yağlı tohumlar; B vitamini içeriği ve kalp damar sağlığını koruyan kanserden koruyan doymamış yağlardan zengindir.Kan şekerini dengelemeye yardımcı olan tarçın baharatı hem lezzeti arttıran hem de yağ yakımını destekleyen baharattır.Bitkisel protein yönünden zengindir herhangi bir hayvansal gıda yer almadığı için kolesterol içermez.Şeker içermesinden dolayı diyabeti olanların dikkatli tüketmesi gerekir. Unutulmaması gereken en önemli nokta ise bir porsiyon aşurenin 350-400 kalori civarında olmasıdır. 1 Kase aşure yemekten kimseye zarar gelmeyeceğini de unutmayın. Çünkü yılın her günü yapılmıyor.Herhangi bir sağlık probleminiz yok ise keyifle tüketebilirisiniz.
Afiyet olsun…
Malzemeler:
1 Su bardağı aşurelik buğday
½ Su bardağı nohut
½ Su bardağı kuru fasulye
10 adet kuru kayısı
¼ Su bardağı kuru üzüm
3 Adet kuru incir
1 Adet elma
50 gram fındık içi
1 5 Çay bardağı toz şeker
2-3 Çay kaşığı tarçın
3-4 Adet karanfil