Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Gebelik Döneminde Nasıl Beslenmeliyim?

Oluşturulma tarihi: 27.01.2025 23:08    Güncellendi: 27.01.2025 23:08

GEBELİK DÖNEMİNDE NASIL BESLENMELİYİM?

Gebelik dönemi insan yaşamında beslenmenin en önemli olduğu dönemlerden biridir. Gebelikte kadının normal metabolizma düzeni üzerine bebeğin büyümesinin de eklendiği değişiklikler olur. Bu durum halkımız arasında gebenin çift kişilik beslenmesi gerektiği algısını oluşturur. 

Bu dönemde önemli olan gebenin gerekenden fazlasını yemesi değil bebeği ve kendi sağlığı için faydalı olan besinleri tercih etmesidir. Gebelikte gereğinden fazla ya da az beslenme anne ve bebek sağlığına zarar verir.

 Ayrıca gebelik dönemindeki beslenme şekli bebeğinizin de gelecek dönemlerdeki beslenme şeklini belirler. Annenin gebelik döneminde tükettiği besinlerin tat ve içerikleri amniyon sıvısına geçebildiğinden besinlerin tatları ile ilgili ilk algı anne karnında bebeğin amniyon sıvısını yutmasıyla  başlar. Yani anne gebelik dönemindeki besin tercihleriyle bebeğinin tat algısına yön verir. Örneğin kontrolsüz gestasyonel diyabeti olan annelerin bebeklerinde tatlı tat yanıtının değiştiği yönünde çalışmalar mevcuttur.

Annenin gebeliğe olması gereken kilodan fazla kiloyla başlaması gebeliğinde gereğinden fazla kilo alması ya da gestasyonel diyabet durumunun yaşanması; ölü doğum prematüre doğum konjenital anomaliler makrozomi çocukluk çağı obezitesi ile ilişkilidir.

Bu dönemde beslenme gebenin artan enerji ve protein ihtiyacını karşılayacak şekilde dengeli ve düzenli olmalıdır. Dört besin grubundan (süt ve ürünleri/ et yumurta kurubaklagiller/ taze sebze ve meyveler/ tahıl grubu)  önerilen miktarlarda tüketilmelidir. Öğün düzeni 3 ana öğün 2-3 ara öğün şeklinde olmalıdır.

BESİN GRUPLARI

PORSİYON

Süt ve süt ürünleri

3 porsiyon

Et yumurta kurubaklagil

3 porsiyon

Taze sebze ve meyve

5 porsiyon

Tahıl grubu

1-2 porsiyon

Ekmek

1-6 dilim

Gebe döneminde tüketilen paketli gıdalar ( bisküvi kraker cips vb) hamurişi ( kek börek vb ) hazır meyve suyu gibi boş enerji kaynaklarının anneye ve bebeğe  vereceği zarar göz ardı edilmemelidir.

TAVSİYE;

Bu dönemde soframızda mutlaka ne olsun?

Kahvaltıda mutlaka yumurta peynir  ve ceviz olsun.

Ara öğünlerinizde mutlaka ceviz fındık badem  ve meyve olsun.

Haftanın iki günü sofranızda mutlaka balık olsun

Bir ara öğününüzde mutlaka süt olsun.

Öğünlerinizde mutlaka yoğurt olsun.

Sofranızda bol yeşillik olsun.

Bir öğününüzde mutlaka et kurubaklagil olsun.

TAVSİYE;

Bu dönemde nelerden uzak durmalıyız?

İşlenmiş et ürünleri (sucuk salam sosis)

Paketli gıdalar (kraker bisküvi cips vb.)

Gazlı içecekler

Hazır meyve suları

Hamur işi (börek kek simit poğaça vb.)

İyi pişmemiş yumurta et

Alkol sigara fazla miktarda çay-kahve

Fesleğen karahindiba ahududu sinameki civanperçemi lavanta kedi otu oğul otu sarı kantaron yeşil çay lavanta anason ebegümeci ısırgan adaçayı zayıflama çayları

Diyetisyen İrem Başar