Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Stres Döneminde Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Oluşturulma tarihi: 27.01.2025 23:08    Güncellendi: 27.01.2025 23:08

Stresli durumunda vücuttan C vitamini atımı oldukça artmaktadır. C vitamini aynı zamanda bağışıklık sistemini de güçlendirir. Günlük C vitamini ihtiyacının karşılanması durumunda da kortizol seviyeleri daha çabuk normale dönmektedir. Stresli dönemlerde C vitamini alınması bu sebeplerden ötürü son derece önemlidir. Portakal mandalina limon gibi turunçgiller maydanoz C vitaminin zengin kaynaklarıdır.

-Stres sonucu artan iştah genellikle yağlı karbonhidrat kaynakları şeklindedir. Şekerli yiyecekler ise bize keyif vermektedirler çünkü beyin endorfin seviyesini yükseltmektedirler. Şeker ve şekerli yiyecekler tüketmeden de daha keyifli olabiliriz.

-Serotonin uyku düzenini iştahı ruh halimizi ve enerji düzeyimizi etkileyen bir hormondur. Serotonin triptofan aminoasidinden sentezlenmektedir. Stres altında serotonin miktarı azalır.Bu nedenle daha mutsuzluk hissi oluşur ve önemli kararlar alınmaması gereken bir süreç oluşur.

-Streste basit karbonhidratlı besinlere yönelmek yerine serotonin seviyesini yükselten triptofan adlı aminoasidi içeren besinlerin tüketimi de benzer bir keyif hali oluşturacaktır. Tavuk hindi süt yumurta muz avokado kurubaklagiller kakao sarımsak domates bezelye serotonin düzeyini arttıran besinlerdir.

-Karbonhidratların endorfin sentezini arttırıcı etkilerinden yararlanmak için ise mutlaka kurubaklagiller sebzeler meyveler ve karışık tahıllı yiyecekler gibi kompleks karbonhidratlara yönelmek gerekmektedir. Kompleks karbonhidratlar içerdikleri posa sayesinde de yavaşlamış olan sindirim sisteminin olumsuz etkilerini de azaltacaktır.

-Streste artan kan basıncı için potasyumdan zengin besinleri de tercih edilmesi yarar sağlayacaktır. Potasyumun zengin kaynakları tüm sebzeler olmakla beraber daha ziyade muz patates kayısı avokado gibi yiyeceklerdir.

-Magnezyum da yine kortizol seviyelerinin düzenlenmesinde etkilidir. Magnezyumun iyi kaynakları ise ıspanak roka pazı maydanoz tere gibi yeşil yapraklı sebzelerdir. Aynı zamanda mercimek nohut kuru fasulye gibi kurubaklagiller de iyi magnezyum kaynaklarıdırlar.

-Ceviz badem fındık gibi besinler çinkonun B vitaminlerinin ve E vitaminin çok iyi kaynaklarıdırlar. Çinko ve E vitamini önemli birer antioksidandırlar. Her gün 2-3 ceviz veya 10-15 fındık tüketilmesi fayda sağlayacaktır.A vitamini de yine bağışıklık sistemini olumlu yönde etkilemektedir. Havuç koyu yeşil yapraklı sebzeler sarı ve turuncu meyveler A vitaminin iyi kaynaklarındandır.