Yıllarca diyetlerde yağlar kısıtlandı.Peki aslından hangi yağlar kısıtlandı ve neden ???
Yağları önce ikiye ayırdılar. Sağlıklı ve sağlıksız olarak; sonra baktılar olmadı. Hayvansal ve bitkisel olarak ayırdılar yine bir şeyler eksik kaldı. (Bitkisel yağ tüketin çünkü hayvansal yağ öldürüyor dediler )
En sonunda en doğru olarak doğal yağlar ve yapay (trans) yağlar olarak ikiye ayırdılar. En doğru diyorum nedeni de şu geçmişimize bakıldığında Eskimolar balina yağıyla besleniyordu ve bu hayvansal kaynaklıydı. Koroner kalp hastalıkları Alzeheimer neredeyse yoktu.
Eee araştırmacılar durmadı konuyu derinine araştırdılar ve balık yiyen toplumlarda özellikle -soğuk denizlerin balıklarını- tüketen toplumlarda bu hastalıkların görülmediği ortaya çıktı.
Havyasal kaynaklı ve bizi koruyan bu yağ omega-3 ‘ün ta kendisi.
**
Omega-3; doğal bir savaşçı
Omega-3 kronik hastalıklara karşı bizi koruyor hücre zarının yapısına katılıyor yapım ve onarımda görev alıyor. Hücreyi güçlendiriyor çalışmasını düzenliyor ve dış etkenlere karşı koruyor. Özelikle soğuk kış günlerinde bağışıklık sistemini güçlü tutmaya yardımcı oluyor. Bakteri ve virüslerin neden olduğu hastalıklara karşı direnci arttırıyor.
Omega-3; yaşamın her döneminde
Döllenmeden itibaren sağlıklı doğmamıza büyüme ve gelişmemize üreme sisteminin sağlıklı çalışmasına yardımcı oluyor.
Omega-3; metabolizma hızlandırıcısı
Kilo vermeyi hızlandırır. İnsulin direncinin gelişmesini önler tip-2 diyabeti önler ve tedavisini kolaylaştırır.
Omega-3; kan yağlarının dostu
Kan yağları normal düzeylere getirmeye yardımcı olur. Egzersiz yapılırken tüketilen (tablet ya da besin ) omega-3 yüksek dansisiteli yağ asidi yani faydalı kolesterol düzeyini arttırır.
Omega-3; antikanserojen
Kolon kanseri kolorektal kanser rektum kanseri gibi bağırsak sistemini tutan kanser türlerine karşı koruduğu yapılan çalışmalar ile ortaya konulmuştur.
Yukarıda saydığım bu yararlar kapsamlı bir çok bilimsel çalışmanın sonuçlarıdır.
Omega-3 iyileştiren bi yağ asididir.
Omega -3 kaynakları; somon uskumru hamsi sardalye doğal beslenen keçi ve kuzu eti yumurta keten tohumu semiz otu fındık fıstık ceviz badem chia tohumudur ve beslenme programlarından eksik edilmemeli. Yetersiz aldığınızı düşündüğünüz durumlarda eczacı doktor ve diyetisyeniniz kontrolünde ek olarak tüketiniz.
Sağlıkla kalın…