Günümüzde birçok insan kahvaltıyı atlamakta ya da sağlıksız kahvaltı yapmaktadır. Kahvaltı uzun saatler boyunca aç kalmış vücudumuzun öğlene kadar sağlıklı bir şekilde görevlerini yerine getirebilmesi için doğru besinleri tüketmemiz gereken sağlığımız açısından son derece önemli bir öğündür. Bedenin düzenli çalışması için kan şekerinin belirli bir düzeyde olması gerekir. Şekerin düşüklüğü kadar yüksekliği de sakıncalıdır. Düzenli aralıklarla ve uygun miktarlarda öğün tüketildiğinde kan şeker düzeyi alçalıp yükselme göstermediğinden vücut dengede çalışır. Dünya’ da ve Türkiye’de fazla kilo problemi ve bu probleme bağlı olarak oluşabilecek sağlık sorunları yaşayan insan sayısı her geçen gün daha da artmaktadır. Sağlıklı kahvaltı yapan insanların yapmayanlara kıyasla daha az kilo problemi yaşadığı görülmüştür.
Peki sağlıklı kahvaltı nedir?
Bireysel özellik ve ihtiyaçlara bağlı olarak omlet çeşitleri sabah kahvaltısı için sağlıklı bir seçim olabilir. Kahvaltı 24 saatlik gün içinde en önemli öğün. Kuvvetli bol protein ve sağlıklı yağ içeren bir kahvaltının metabolizmayı 12 saat süreyle yüzde 30 hızlandırdığı bulunmuştur.
Dengeli bir kahvaltı günlük enerjinin 1/4 ü ya da en az 1/5 ini karşılamalıdır. Günlük enerji gereksinimi yaş gruplarına göre farklılık gösterir. Örneğin; bireyin enerji gereksinimi 2000-3000 kalori olduğunda kahvaltıda alınması gereken enerji miktarı 400 - 600 kalori kadardır.
Kahvaltıda tüketilecek protein miktarı kan şekerini düzenlemede yorgunluk ve açlık gibi duyguların önlenmesinde etkili olduğundan günlük tüketilecek miktarın en az 1/5’i kadar olmalı ve bu değerin altına düşmemelidir. Kahvaltıda meyve ya da sebze yenilmesi bu öğünü besin ögeleri bakımından dengelediği gibi içerdikleri posa nedeniyle de emilimi düşürerek doygunluğu daha uzun süre sağlamakta kan şekerinin de daha geç düşmesine yardımcı olmaktadır. Kahvaltıda tüketilecek meyve ya da sebze özellikle C vitamininden yüksek ise demir emilimini de artırır. Kahvaltıda tüketilen meyve ya da sebzenin kan kolesterol düzeyini düşürmede de etkili olduğu bilinmektedir. En azından kahvaltıda bir bardak süt içmek bir adet portakal domates salatalık ve benzeri bir sebze ya da meyve tüketmek güne dinamik ve sağlıklı başlamak açısından atılabilecek en önemli adımdır. Çocukların kahvaltısında daima bir bardak süt bulunmalıdır. Süt içmeyen çocukların yeterli peynir ya da yoğurt tüketmesi sağlanmalıdır.
Unutulmaması gerekenler:
Uyandığınızda aç değilseniz bile en geç 2 saat içinde kahvaltı yapın. Böylelikle vücudunuz güne başladığını hissedecek metabolizmanız çalışacak.
Tam tahıllı besinlerin tüketimini artırın. Çünkü tam tahıllar sizi daha uzun tok tutar.
Günün ilk öğününde yediğiniz kek kurabiye gibi şekerli yiyecekler kan şekerinizde oynamalara sebep olacağından sizi çabuk acıktırır ve halsiz hissetmenize sebep olur.
Yumurta yiyin. Çünkü en kaliteli proteinlerden yumurta sizi tok tutar gün içinde daha enerjik hissetmenizi sağlar.