Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

DEMİR EKSİKLİĞİ ANEMİSİNDE BESLENME

Oluşturulma tarihi: 27.01.2025 23:08    Güncellendi: 27.01.2025 23:08

Toplumumuzda yaygın  bir şekilde anemiye rastlanılmaktadır.  Anemi nedenlerine bakıldığında en çok demir eksikliği anemisi bulunmaktadır. Demir eksikliği anemisi kana kırmızı rengini veren ve kanımızda  oksijen taşımakla görevi olan hemoglobin miktarının azalmasıdır.Demir ise  hemoglobinin ana maddesini yapan elementtir.

Yapılan araştırmalara göre dünyada erkeklerin yüzde 20'si kadınların yüzde 35'inde gebelerin yüzde 50'sinde bebek ve çocuklarda ise yüzde 50-60 oranında demir eksikliği görülmektedir. Demir eksikliği anemisi en çok bebeklerde büyüme çağındaki çocuklarda kan kaybı fazla olan yetişkinlerde hamile ve emziren kadınlarda  görülmektedir.

Zamanında ve normal ağırlıkta doğan bebeklerde ilk 6 ay demir depoları yeterli ve anne sütünden alınan demir emilimi yüksektir.Ancak 6 aydan sonra ek gıdalara geçilmesi ve  hızlı büyüme olacağından  vücudun demir ihtiyacı artar.Demir eksikliğine bağlı oluşan kansızlık ;büyümeyi öğrenmeyi konsantrasyonu zeka ve algılama fonksiyonlarını negatif yönde etkiler.

Günlük  Önerilen Demir Miktarı

7-12 aylık bebeklerde 11 mg

Çocuklarda 10 mg

Erkeklerde  10 mg

Kadınlarda 18 mg

Gebelik  döneminde 27 mg

Emzirme döneminde  18 mg

Demir eksikliğinde klinik bulgular  yavaş gelişir.Bulgular hafif olabileceği gibi şiddetli de olabilir.

Demir Eksikliği Anemisinin Belirtileri:

Halsizlik bitkinlik

Büyüme ve gelişme geriliği

Unutkanlık

Konsantrasyon güçlüğü

Bağışıklık sisteminde  zayıflama

Çarpıntı ve nefes darlığı

Deride solgun görünüm

Tahriş olmuş dil

Bazı hastalarda bunlara ek olarak çamur toprak yeme gibi belirtiler bulunmaktadır.

Beslenme Önerileri:

En zengin demir kaynağı kırmızı et ve kurubaklagillerdir.Özellikle yumurta karaciğer dalak kuru üzüm pekmez badem hurma  ve yeşil yapraklı sebzelerde demir fazla bulunmaktadır.Demirden zengin olan besinler   C vitamini ile birlikte alındığında demir emilimi artmaktadır.Bu nedenle yumurta et gibi demir içeriği yüksek olan besinlerle portakal suyu veya limon kullanılabilir.

Yemeklerin hemen ardından çay kahve içmek demir emilimini azaltmaktadır.Bu yüzden bu içecekleri yemekten 45-60 dk sonra içmek gerekir.Çayda bulunan tanenlerin demir emilimini azaltmaması için çaya limon sıkılarak içilmelidir.Kalsiyum demir emilimini azaltacağı için demir içeriği yüksek besinlerle ayran yoğurt gibi süt ürünleri tüketilmemelidir.Çünkü süt ürünleri demirin vücudumuz için gereken biyoyararlılığını azaltır.

Demir eksikliği tedavisinde beslenmenin yanında doktor kontrolünde de tıbbi tedavi yapılmalıdır.Doktor tarafından önerilen demir ilaçlarının düzenli kullanılması son derece önemlidir.Demir ilaçları alınırken öncesi ve sonrasında çay ve süt ürünlerinin tüketilmemesi gerekir.Bu nedenle C vitamini içeriği yüksek besinlerle alınması gerekir.