Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

TROİT HASTALARINA NOTLAR

Oluşturulma tarihi: 27.01.2025 23:08    Güncellendi: 27.01.2025 23:08

*Doymamış yağ asitlerinin özellikle omega-3  tiroidfonksiyonlarını düzenleyici özelliği artık bilinmektedir. Bu nedenle daha fazla balık tüketmeye çalışın. Haftada en az 2 kez balık diğer günlerde ise derisiz tavuk hindi yağsız kırmızı et tüketin.

*Tam tahıl ürünlerini ve kurubaklagilleri tüketmeye çalışın. Kuru baklagiller iyi birer bitkisel protein kaynağıdırlar ve haftada 2 kez tüketilmelidir.

*Beslenmenize keten tohumunu ilave edin hem lif oranı yüksek hem de E vitamini ve çinko mineralinden zengin bir besindir. Günde 1-2 tatlı kaşığı kadar taze öğütülmüş keten tohumunu sebze yemeklerinize salatalara ve çorbanıza yemek piştikten sonra ilave edip tüketmeye çalışın.

*İyot  tiroid fonksiyonları için elzem bir mineraldir ve tükettiğimiz birçok besinin içerisinde de bulunmaktadır. Eğer ihtiyacımızdan fazla alınırsa da otoimmün tiroid hastalığına neden olabilmektedir.

*Hipotiroidi olanların iyotlu tuz  hipertiroidi ve nodüler guatırıolanların aşırı iyot alımında hashimato tiroidi oluştuğu için iyotsuz tuz yemeleri gerekmektedir. 

*E vitamininden zengin beslenmede iyodun emilimini artırmaktadır.

*Çinkodan zengin badem deniz ürünleri et karaciğer tavuk hindi fındık ay çekirdeği süt ve yumurta yeme alışkanlıklarınız arasında olmalıdır. 

*Selenyum minerali de tiroid hormonu için önemli rol oynamaktadır. Selenyumundan yetersiz beslenildiğinde  kandaT4 ve TSH hormonu yükselir T3 hormonu düşer. İyot ve selenyum eksikliği birlikte görülürse hastalığın şiddeti daha da artmaktadır. Selenyum seviyesinin düşmemesi için balık karides dana karaciğeri hindi ve dana eti mercimek mantar susam ceviz ay çekirdeği ile tam tahıllar selenyum kaynağı besinlerdendir. 

*Taurin  tiroid hormonlarının üretimi için elzem bir aminoasittir. Doktorunuz kontrolünde supleman olarak takviye alabilirsiniz. Doktorunuz önermedikçe hiçbir tableti almayın. 

*Kelp içeren yosun tableti tüketiminde de dikkatli olmalısınız.

*Deniz ürünleri sarımsak su teresi yumurta sarısı maydanoz kayısı mantar bira mayası genel olarak triodfonksiyonları için faydalı besinlerdir. Fakat Kandidaenfoksiyonu varsa mantar ve bira mayasından uzak durmakta fayda var. 

*Tiroid hormonlarının çalışmasını azaltan yiyecekleri; beyaz lahana  kara lahana karnabahar brokoli turp  brüksellahanası hardal soya fasulyesi yer fıstığı darıyı çok fazla özellikle çiğ olarak tüketmemelisiniz. Pişirerek tüketmeniz guatrojen madde miktarını azaltacağından daha sağlıklı olacaktır.

*Tiroidde en fazla görülen problem ödemdir. Bu nedenle su tüketiminizi asla ihmal etmeyin günde 2-2 5 lt su içmeye çalışın.

*Çikolata bakırdan zengin bir yiyecektir ama kadmiyumda içermesinden dolayı tiroid hastalarının dikkatli tüketmesi gerekmektedir. Fazla alınan kadmiyum selenyumu vücuttan atar. 

*Hipertiroidi olanlar süt peynir deniz mahsulleri mor lahana turp kuruyemiş

tüketimini azaltmalılar. Çay kahve alkol ve nikotin metabolizma hızını artıracağından tüketmemeye çalışmalılar.  

*Sağlıklı yaşamın ikincil kuralı düzenli egzersizdir. Hem metabolizmanın hızlanması hem tiroid hormonuna karşı doku duyarlılığının artması hem de kas artışı için düzenli egzersiz en azından yürüyüş yapmalısınız.

*Stres birçok hastalık gibi tiroid bulgularını da tetikler özellikle bahar aylarında psikolojik yapının değişmesiyle hormonal değişimde görülebilmektedir. Bu nedenle stresle baş etmek için elinizden geleni yapmaya çalışın