Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Sağlıklı Beslenmek Için 8 Kural

Oluşturulma tarihi: 27.01.2025 23:08    Güncellendi: 27.01.2025 23:08

Sağlıklı beslenmede diyetin öncelikli görevi metabolik gereksinimleri karşılamak ve vücudun çalışması için gerekli enerji ve besin ögelerini yeterli miktarda sağlamaktır. Sağlıklı beslenerek hastalık riskini azaltılıp yaşam kalitemizi artırmak bizim elimizde…diet

1. Daha küçük porsiyonlar seçerek daha az yemek
Kilo almak ya da vermek isteyen bireyler hariç olmak üzere daha az yiyerek daha sağlıklı bir yaşam sürdürmek mümkün. Daha küçük tabaklar seçerek ve ikinci bir porsiyonu tüketmemeye özen göstererek yemek kontrolü sağlanabilir.

2. Rafine şeker tüketiminden kaçınmak
Şeker; obezite tip II diyabet ve hatta kanser gibi hastalıklarla bağlantılıdır. Bu yüzden tüketiminden kaçınılmalıdır. Söylemesi kolay olsa da rafine şekeri kullanmaktan kaçınmak modern toplumumuzda bir sorun olabilir. Öncelikle alınan ürünlerin etiketlerindeki şeker miktarları kontrol edilerek tüketimi azaltabilir.

3. Tam tahıllı ürünleri seçmek
Tam tahıllı ürünlerin besleyici özelliği oldukça fazladır. Ayrıca günlük posa alımını artırıp daha uzun süre tok kalmamıza yardımcı olur.

4. Trans yağlardan kaçınmak
Trans yağlar çoğunlukla ürünlerin daha uzun süre taze kalması için kullanılan bir yöntem sonucu oluşmaktadır. Genellikle işlenmiş gıdalarda bulunur ve kardiyovasküler (kalp) hastalık riskini artırır. Besin etiketlerini kontrol etmek ve “kısmen hidrojene” yada “kısmen hidrojene palmiye yağı ” yazan ürünlerin tüketiminden kaçınmak gerekir.

5. Fazla sodyum tüketiminden kaçınmak
Tuz ve sodyum çeşitli atıştırmalıklarda işlenmiş et ürünlerinde salça turşu ve salamura gibi besinlerde bolca bulunur. Aldığımız ürünlerin sodyum miktarlarını kontrol etmek yemeklerin tadına bakmadan tuz eklememek ve fazla tuzlu besinleri tercih etmemek günlük tuz tüketiminin kontrolünü sağlayacaktır.

6. Kalorisi düşük daha besleyici yiyecekleri tercih etmek                 
Koyu yeşil yapraklı sebzeler ile taze bitkilerin enerji yoğunluğu düşüktür ve vitamin mineral açısından zengindir.

7. Beslenmede çeşitliliği artırmak
Meyvelerden sebzelere tahıllara baharatlara kadar denenmemiş yeni besinleri tercih etmek beslenmedeki çeşitliliği artırmış olur.

8. Su tüketimini artırmak
Vücudumuzdaki su miktarının yeterli olması sağlığımız için önemlidir. Vücudumuzdaki besin maddelerinin dengesini korumasına yardımcı olur. Günde en az 2-3 litre su içmeyi hedeflemeliyiz. Çok fazla su içmek sağlığınız için kötü olabilir bu nedenle çok fazla su içmek için kendinizi zorlamayınız.