Güçlü bağışıklık sistemine en fazla ihtiyaç duyduğumuz zamanlar. Bağışıklığı kuvvetlendirmenin en etkili yollarından biri ise doğru beslenme.”
“Güçlü bağışıklık sistemine en fazla ihtiyaç duyduğumuz zamanlar. Bağışıklığı kuvvetlendirmenin en etkili yollarından biri ise doğru beslenme.”
Giderek serinleyen havalar kısalan günler ve biten tatiller enfeksiyonlar ve depresyon başta olmak üzere hastalıkları çağırıyor. Sonbaharla artan mutsuzluk eğilimi daha kalorili ve haliyle şişmanlatıcı gıdalara yönlendiriyor. Tam da bu nedenlerden ötürü beslenmeye daha da dikkat etmek gerekiyor. Emsey Hospital'dan Beslenme ve Diyet Uzmanı Osetya Batıbay yeterli ve dengeli beslenmek için gün içerisinde her besin grubundan yeterli miktarda tüketilmesini öneriyor. Yani et süt tahıl ve meyve-sebze gruplarının hepsinden. Mevsim geçişi ve havaların soğumasıyla hastalıklara yakalanma riski artıyor. Bu nedenle bağışıklık sistemini güçlendirici antioksidan içeriği yüksek olan gıdalar önemli. Çünkü antioksidanlar hücrelerdeki oksitlenmeyi önleyen maddeler olarak nitelendiriliyor.
Bunu vücuttaki bazı enzimleri arttırıp savunma mekanizmasını daha da güçlendirerek gerçekleştiriyor diyor. Bu sayede vücut direnci artıyor böylece enfeksiyonlara yakalanma riski azalıyor ve eğer hastalık oluşmuşsa daha kısa sürede atlatılmasını sağlıyor. Karaciğer yeşil yapraklı sebzeler havuç kayısı yumurta kuşburnu koyu yeşil sebzeler karnabahar patates turunçgiller soya yağı bitkisel yağlar yağlı tohumlar deniz ürünleri kırmızı ve beyaz et tahıllar ceviz mantar süt ve süt ürünlerini ihmal etmeyin. Probiyotik besinler de bağışıklık sistemini destekliyor. Probiyotik yoğurt veya kefir probiyotik ihtiyacınızı karşılayabilir. Sonbaharda artan depresyon eğilimini ve stresi kontrol altına almak için özellikle B grubu vitaminlerinden zengin besinleri yiyin. Tam tahıllı ekmekler kuru baklagiller yeşil yapraklı sebzeler et ve süt ürünleri gibi… Bu dönemde bol sebze ve meyve tüketmek bol su içmek kan şekeri kontrolünü sağlamak ve bolca balık tüketmek depresyon eğitilimine karşı fayda sağlayabiliyor.
Bunları ihmal etmeyin
*Günde dört saatten fazla aç kalmayacak şekilde 4-6 öğün beslenin.
*Tatillerde beslenmenizde kontrolü elden bırakmamaya çalışın.
*Kalorili atıştırmalıklar yerine sağlıklı ve az kalorili olanları tercih edin.
*Öğünlerinizde mutlaka söğüş sebzeye veya salatalara yer verin. Yemeklerde veya öğün aralarında tüketilen bol miktardaki salata da vitamin sağlayacaktır.