Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Mevsim Geçişlerinde Meydana Gelen Olumsuz Etkileri Gidermek Için Sonbaharda Beslenmemizde Nelere Dikkat Etmeliyiz ?

Oluşturulma tarihi: 27.01.2025 23:08    Güncellendi: 27.01.2025 23:08

Mevsim geçişlerinde özellikle yazdan kışa geçerken soğuk algınlığı solunum yolu enfeksiyonları gibi hastalıklara yakalanma riskimiz artmaktadır. Bu dönemde renkli beslenerek her çeşit vitamin ve mineralden faydalanıp bağışıklık sistemimizi güçlendirebiliriz

Sonbaharda nasıl bir beslenme programı uygulamalıyız ?

Akdeniz tipi beslenme dediğimiz daha çok sebze daha az doymuş yağ içeren bir beslenme programı uygulanmalıdır. Güne kahvaltı ile başlamak çok önemli. Gece boyu düşen kan şekerimizi dengelemek ve metabolizmamızı çalıştırmak için tam buğday ekmeği yumurta yağsız peynir zeytin ceviz ve bol yeşillikten oluşan bir kahvaltı en iyi örnektir. Günün devamında enerjimizin düşmemesi için taze meyve ve çiğ badem fındık gibi sağlıklı atıştırmalıklar ile ara öğün yapılmalıdır. Ana öğünlerde kızartma veya kavurma yöntemleriyle pişirilmiş yemeklerden kaçınılmalıdır. Haftada 1 -2 gün yağsız kırmızı et 2 gün balık 2 gün kuru bakliyat tüketilmelidir. Her öğünde salata veya
yemek olarak sebzelere yer verilmelidir. Ağır soslar katı yağlar yorgunluğu arttıran sindirimi zorlaştıran besinlerdir tüketilmemelidir.

Sıvı tüketimimiz nasıl olmalı ?

Sağlıklı çalışan bir metabolizma için günlük sıvı tüketimimiz kilo başına 30 ml olmalıdır. Örneğin 70 kg ağırlığındaki bir birey 2100 ml yani en az 2 litre sıvı tüketmelidir. Havalar soğudukça terleme azalacağı için sıvı gereksinimi azalmış gibi hissetsek de (susamada azalma) tüketimimiz günlük ihtiyacımızın altında kalmamalıdır. Sıvı tüketiminde miktar kadar alınan sıvı çeşidi de önemlidir. Şekerli ve asitli içecekler yerine su yeşil çay adaçayı gibi bitki çayları ve süt ayran tercih edilmelidir. Siyah çay ve kahve tüketimi günlük almamız gereken sıvı ihtiyacını karşılamamaktadır. Aksine diüretik yani idrara çıkarma etkisi vardır. Bu nedenle çay kahve tüketiminde aşırıya kaçılmamalı ve alınan kafeini dengelemek için yeteri kadar su içilmelidir.

Bu dönemde hangi vitaminlerden ne kadar tüketmemiz gerekir ?

Kışa girerken hastalıklardan korunmak ve bağışıklık sistemimizi güçlendirmek için A E C vitaminlerini ve beraberinde çinko ve selenyum minerallerini içeren antioksidan besinleri günlük beslenmemize yerleştirmemiz gerekir.

A vitamini ihtiyacı haftada 2 kez balık her gün 1 yumurta 2 bardak süt havuç yeşilbiber gibi sebzeler ve mandalina portakal gibi meyveler ile karşılanabilir.

E vitamini ve selenyum fındık ceviz badem gibi yağlı tohumlar soya yağı ve buğdayda bulunur. Günde 10 adet çiğ fındık veya badem 2 adet ceviz ve tam tahıllı ekmek tüketerek ihtiyacımızı karşılayabiliriz.

C vitamini yeşil sebzeler turunçgillerde bolca bulunur. Çinko ise en çok ceviz balık ve kırmızı ette bulunur.

Sonbahar-kış döneminde mutfağımızdan eksik etmememiz gereken besinler nelerdir ?

Yeşil sebzeler (ıspanak pazı tere roka maydanoz vb.) yeşilbiber balkabağı mandalina portakal kivi kefir yumurta balık zencefil mutlaka düzenli olarak sofralarınızda yer alsın. Böylece bağışıklık sistemimiz güçlü ve metabolizmamız hızlı kalacaktır.